Τὰ ἀπολιθώματα ποὺ ταξιδεύουν στὸ Σύμπαν…

Τα απολιθωμένα φύκια που βρέθηκαν, παρόμοια με εξαφανισμένο είδος φυκιών της Γης, ενδέχεται να αποτελούν απόδειξη για τη θεωρία της πανσπερμίας, ισχυρίζεται ομάδα αστροβιολόγων…

Στις 29 Δεκεμβρίου 2012, μία πύρινη σφαίρα φώτισε τον ουρανό πάνω από την επαρχία Πολοναρούα της Σρι Λάνκα. Καυτά θραύσματα έπεσαν σαν βροχή στο έδαφος, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν έντονη οσμή πίσσας ή ασφάλτου.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΡΑΥΣΜΑΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Μέσα στις επόμενες μέρες, η τοπική αστυνομία συνέλεξε δείγματα από τα θραύσματα, τα οποία έστειλε στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Σρι Λάνκα στο Κολόμπο. Αφού παρατηρήθηκαν παράξενα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό τους, τα πετρώματα στάλθηκαν για επιπλέον ανάλυση σε ομάδα αστροβιολόγων του Πανεπιστημίου Κάρντιφ στη Μ. Βρετανία.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι συναρπαστικά. Οι ερευνητές λένε πως τα πετρώματα περιέχουν απολιθωμένες βιολογικές δομές και τα τεστ που πραγματοποίησαν αποκλείουν την πιθανότητα επίγειας μόλυνσης. Συνολικά, ο Τζέιμι Γουόλις του Πανεπιστημίου Κάρντιφ και η ερευνητική του ομάδα έλαβαν 628 πετρώδη θραύσματα που συλλέχτηκαν από ορυζώνες της περιοχής. Ωστόσο, μόλις τρία από αυτά μπόρεσαν να εξακριβωθούν με σιγουριά ως μετεωρίτες.

Εντυπωσιακά στοιχεία

Οι γενικές ιδιότητες των τριών αυτών πετρωμάτων είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες. Το ένα πέτρωμα, για παράδειγμα, είχε πυκνότητα μικρότερη από ένα γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό, δηλαδή μικρότερη από κάθε γνωστό ανθρακούχο μετεωρίτη. Καλυπτόταν από μία μερικώς συντηγμένη κρούστα, που αποτελεί ένδειξη ατμοσφαιρικής θέρμανσης. Η περιεκτικότητά του σε άνθρακα έφτανε το 4% και περιείχε άφθονες οργανικές ενώσεις με μεγάλο μοριακό βάρος, κάτι που συναντάται συχνά σε μετεωρίτες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Γουόλις και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως η πύρινη αυτή σφαίρα ήταν πιθανότατα ένας μικρός κομήτης.

Τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα, όμως, βρίσκονται στις εικόνες που συνέλαβε το μικροσκόπιο από το εσωτερικό των πετρωμάτων. Ο Γουόλις λέει πως η μία εικόνα δείχνει ένα πολύπλοκο, μικρό, πλούσιο σε άνθρακα απολίθωμα με παχιά τοιχώματα και μέγεθος περίπου 100 μικρομέτρων. Παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με μία ομάδα αφανισμένων θαλάσσιων φυκιών, των dinoflagellate. Μία άλλη εικόνα δείχνει καλοδιατηρημένα φύκια διαμέτρου 2 μικρομέτρων και μήκους 100 μικρομέτρων. Για τα γήινα δεδομένα, είναι υπερβολικά μακριά και λεπτά, κάτι το οποίο η ερευνητική ομάδα του Κάρντιφ ερμηνεύει ως απόδειξη πως σχηματίστηκαν σε περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα και χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ποσότητα διαφόρων στοιχείων στα δείγματα, για να προσδιορίσουν την προέλευσή τους. Υποστηρίζουν πως τα χαμηλά επίπεδα αζώτου αποκλείουν την πιθανότητα μόλυνσης από σύγχρονους οργανισμούς, οι οποίοι θα είχαν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Το γεγονός πως αυτά τα δείγματα βρίσκονταν βαθιά μέσα στο πέτρωμα, αποτελεί επιπλέον απόδειξη, τονίζουν. Ο Γουόλις και οι συνεργάτες του είναι πεπεισμένοι πως τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, είναι ισχυρά και πειστικά. «Εχουμε σαφείς αποδείξεις πως αυτά τα αρχαία υπολείμματα των αφανισμένων θαλάσσιων φυκιών, που βρέθηκαν απολιθωμένα μέσα στο μετεωρίτη της Σρι Λάνκα, ήρθαν μαζί με το μετεωρίτη και δεν σχηματίστηκαν μετά την άφιξή τους στη Γη».

Αντιδράσεις

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τέτοιου είδους ισχυρισμοί θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Μερικοί επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει πως τα πετρώματα μπορεί να έχουν σχηματιστεί από κεραυνούς στη Γη. Ο Γουόλις και η ομάδα του απαντούν σε αυτές τις επισημάνσεις, λέγοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις κεραυνών κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης και πως τα πετρώματα δεν φέρουν τα συνήθη χαρακτηριστικά ενός τέτοιου φαινομένου. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες που παράγουν οι κεραυνοί, θα είχαν καταστρέψει οποιοδήποτε βιολογικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα του Κάρντιφ πρέπει να διαθέσει τα δείγματα των πετρωμάτων και τα αποτελέσματα της έρευνάς της στην επιστημονική κοινότητα για περαιτέρω μελέτη, εάν θέλει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αξιώσεις της. Εάν δεχθούμε ως έγκυρα τα ευρήματα των επιστημόνων, το αμέσως επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι από πού προέρχονται αυτά τα απολιθώματα. Ο Γουόλις λέει πως «η παρουσία απολιθωμένων βιολογικών δομών ενισχύει τη θεωρία της κοσμικής πανσπερμίας, που προτάθηκε πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια». Αυτή είναι μία ιδέα που προτάθηκε από τον Φρεντ Ντόιλ και τον Τσάντρα Γουίκραμασινγκ, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας του Κάρντιφ που έκανε την ανάλυση.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες εξηγήσεις. Η μία είναι πως η πύρινη σφαίρα είχε γήινη καταγωγή – απομεινάρι μιας από τις πολλές προσκρούσεις αστεροειδούς στη Γη που έχουν εκτοξεύσει δισ. τόνους πέτρας και νερού στο Διάστημα, πιθανότατα με βιολογικό υλικό στο εσωτερικό τους. Μία άλλη είναι πως οι δομές αυτές δεν είναι βιολογικές και έχουν σχηματιστεί με κάποιο άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλύσεις πρέπει να συνεχιστούν και να επαληθευτούν, προτού οι ισχυρισμοί της ομάδας γίνουν αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα…

* Από το The Physics arXiv Blog

enet.gr

Shortlink: http://wp.me/p2VN9U-nB

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: