Ἀναστηλώνεται ἀρχαῖος πύργος, θύμα τῶν βομβαρδισμῶν τοῦ 1944…

Την απόφαση πήρε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο…

Αναστηλώνεται αρχαίος πύργος, θύμα των βομβαρδισμών του 1944

Αρχαίο  μνημείο που καταστράφηκε σε  μεγάλο  βαθμό  από  τους  βομβαρδισμούς   του  Πειραιά  το  1944 πρόκειται επιτέλους  να  αποκατασταθεί.  Πρόκειται για τον  ένα  από  τους  δύο  πύργους των  Ηετιώνειων Πυλών, κατασκευής 4ου  π.Χ. αιώνα, ο  οποίος μπορεί  να … περίμενε  λίγο παραπάνω,  τώρα  όμως  και  ύστερα από  απόφαση του  Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα  αναστηλωθεί.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί δίπλα  του και  επάνω από την αρχαία γέφυρα,  μία πεζογέφυρα ελαφράς  κατασκευής ώστε ο επισκέπτης να  έχει  την  αίσθηση  ότι  χρησιμοποιεί την  αρχαία  είσοδο  των  πυλών. Να  σημειωθεί ότι  ο πύργος,διαστάσεων  7,2 επί 9,24 μέτρων παρουσιάζει   σήμερα ρηγματώσεις, θραύσεις και απώλεια   του υλικού  του.

 Οι  Ηετιώνειες  Πύλες  βρίσκονται στο  σημείο  όπου  συναντώνται το τείχος του  Θεμιστοκλή και το  Κονώνειο  τείχος, σε  μία περιοχή  όμως    υποβαθμισμένη ακόμη, αφού πρόκειται για  μία «νησίδα» αρχαίων ανάμεσα στον μεγάλο παραλιακό δρόμο του Πειραιά,  ένα χώρο  με  αποθήκες και τις  εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Αυτό  το  τελευταίο ωστόσο  αναμένεται  να  εξελιχθεί σε  προτέρημα  καθώς οι  Πύλες  απέχουν  ελάχιστα από το Σιλό,  το  οποίο  πρόκειται να μετεξελιγχθεί σε  Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της δημιουργίας της  Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Θερμοῦ Μαρία γιὰ tovima.gr

Shortlink γιὰ τὸ ἂρθρο:    http://wp.me/p2VN9U-mZ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: