Ἰχθυοκένταυροι καὶ Ἔρωτες στὸν Ἔβρο…

     Ιχθυοκένταυροι -με σώμα ανθρώπου, πόδια αλόγου και ουρά ψαριού- φλερτάρουν ημίγυμνες Νηρηίδες, ντυμένες από τη μέση και κάτω με πολύχρωμη υαλόμαζα, ενώ λίγο πιο μακριά Ερωτιδείς (θεοί Ερωτες σε μικρή ηλικία) προσεγγίζουν ερωτικά νεαρά δελφίνια και ένας κύκνος αγκαλιάζει τρυφερά το ταίρι του.

Οι έρευνες των αρχαιολόγων έχουν αποκαλύψει περίπου το 50% του ψηφιδωτού δαπέδου Οι έρευνες των αρχαιολόγων έχουν αποκαλύψει περίπου το 50% του ψηφιδωτού δαπέδου

     Ενας συναρπαστικός κόσμος, πλημμυρισμένος από έρωτα, χρώματα και καυτές ανάσες ξετυλίγεται στο τεράστιο ψηφιδωτό που αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό(;) spa στην Πλωτινόπολη, στο Διδυμότειχο του Εβρου.

     Οι έρευνες των αρχαιολόγων έχουν αποκαλύψει περίπου το 50% του ψηφιδωτού δαπέδου -κάτι περισσότερο από 77 τ.μ. από το σύνολο των 130-150 τ.μ.-, ενώ έχουν καταθέσει τεχνικές μελέτες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να τοποθετηθούν μόνιμα στέγαστρα για απόλυτη προστασία.

     Στην κεντρική παράσταση δεσπόζει μια νεαρή αντρική μορφή που αναδύεται μέσα από το νερό, και αξιοποιώντας πληροφορίες από τον Πλούταρχο οι αρχαιολόγοι την αποδίδουν στον πρίγκιπα Εβρο, γιο του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, τον οποίο ερωτεύτηκε η μητριά του και όταν εκείνος δεν ενέδωσε τον κατηγόρησε και προκειμένου να αποφύγει έναν ατιμωτικό θάνατο έπεσε στα νερά του ποταμού, που πήρε το όνομά του. Δίπλα στον Εβρο απεικονίζεται γυναικεία μορφή με κεφάλι φιδιού που κρατάει σκήπτρο και κατά πάσα πιθανότητα είναι η πόλη, η Πλωτινόπολη.

Ιχθυοκένταυροι και Ερωτες

     Οσο για τους ιχθυοκένταυρους, είναι μυθικά όντα και ανάλογες παραστάσεις έχουν βρεθεί στον βωμό της Περγάμου και στην Ιταλία, ενώ είναι πολύ σπάνιες για την Ελλάδα.

     «Ολο το δάπεδο φέρει εντυπωσιακά ψηφιδωτά με παραστάσεις από τον κόσμο του νερού, ενώ φέτος αποκαλύψαμε και μια τοιχογραφία με πράσινα νερά στο βόρειο τείχος. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποκαλυφθεί όλο το ψηφιδωτό δάπεδο, που είναι όντως εξαιρετικό», δήλωσε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος Εφη Παπαϊωάννου, που μαζί με τον Χρήστο Κεκέ και τον επικεφαλής της ανασκαφής Ματθαίο Κουτσουμανή εργάζεται εδώ και χρόνια στην αρχαία Πλωτινόπολη. Οι τρεις αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ανασκαφή της Πλωτινόπολης στη διάρκεια των εργασιών της 26η Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που ξεκινά την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει 84 ανακοινώσεις σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα από τον Εβρο μέχρι την Καστοριά.

Ιχθυοκένταυροι και Ερωτες

     Το ψηφιδωτό δάπεδο χρονολογείται στο β’ μισό του 2ου και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα και βρίσκεται σε μεγάλο κτίριο, πιθανόν λουτρό triclinium – με τρεις εισόδους.

     Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιδωτού καταστράφηκε τον 4ο και τον 5ο μ.Χ. αιώνα, όταν το λουτρό εγκαταλείφθηκε και ο χώρος χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση πιθαριών σιταριού. Γύρω γύρω υπάρχουν γεωμετρικά σχήματα και πέλτες (μικρές θρακικές ασπίδες σε σχήμα μισοφέγγαρου), ενώ στο νότιο τμήμα δεσπόζουν πουλιά και φυτά και στο βόρειο παραστάσεις από τη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Στον λόφο της Αγ. Πέτρας

     Η αρχαία Πλωτινόπολη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, και πήρε το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης, ενώ ευρήματα των ανασκαφών μαρτυρούν ότι στη θέση της υπήρχε ήδη προχριστιανική πόλη. Βρίσκεται στα ΝΑ της πόλης του Διδυμοτείχου, στον λόφο της Αγίας Πέτρας και οι αρχαιολόγοι εντόπισαν διάφορες φάσεις ζωής στην πόλη, που φτάνει μέχρι το τέλος του 6ου μ.Χ. αιώνα. Φέτος αποκαλύφθηκε ένα τείχος, πάχους 70-75 εκατοστών που κόβει σε ένα σημείο το δάπεδο και χρονολογείται στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Από τα πιο σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής είναι ένα πηγάδι με εσωτερική διάμετρο 2.20 μέτρα και βάθος μέχρι στιγμής 12.60 μέτρα, κατασκευασμένο με λαξευτούς γωνιόλιθους.

  • Μοναδικό
    Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της ανασκαφής, κ. Κουτσουμανής, το πηγάδι που βρέθηκε στην ανασκαφή είναι το μοναδικό τόσο καλά διατηρημένο εύρημα του είδους σε ολόκληρο τον ρωμαϊκό κόσμο.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Σύντομος σύνδεσμος -shortlink- ἄρθρου: http://wp.me/p2VN9U-j3

Σχολιάστε