Στὰ ἲχνη τοῦ Ἠνίοχου: Ἐντόπισαν τὸν ἀρχαιότερο ἱππόδρομο στὴν Ἑλλάδα…

Tα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, εκείνου των Δελφών – όπου στέφθηκε νικητής ο Ηνίοχος – εκτιμά ότι εντόπισε ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης…

Στα ίχνη του Ηνίοχου: Εντόπισαν τον αρχαιότερο ιππόδρομο στην Ελλάδα

Tα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου στην Ελλάδα, εκείνου των Δελφών – όπου στέφθηκε νικητής ο Ηνίοχος, η φήμη του οποίου έφτασε ως τις μέρες μας χάρη στο αριστουργηματικό χάλκινο άγαλμά του που εκτίθεται στο τοπικό μουσείο- εκτιμά ότι εντόπισε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης. Και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του πριν από λίγο σε διάλεξη που έδωσε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο ιππόδρομος, μια μεγάλη κατασκευή τρεις φορές όσο ένα στάδιο, δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται κοντά στον στενό και επικλινή χώρο του ιερού» λέει ο Πάνος Βαλαβάνης.

Σύμφωνα με τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων ο ιππόδρομος βρισκόταν στην πεδιάδα της Κίρρας, στον σημερινό ελαιώνα ανάμεσα στο Χρισσό και την Ιτέα. Ο εντοπισμός του δε, δεν είναι διόλου εύκολος δεδομένου ότι οι αρχαίοι ελληνικοί ιππόδρομοι δεν διέθεταν μνημειακές κατασκευές όπως οι ρωμαϊκοί, αλλά διαμορφώνονταν στο φυσικό ανάγλυφο.

Ο Πάνος Βαλαβάνης οδηγήθηκε στα ίχνη του ιπποδρόμου από μια πληροφορία που διάβασε σε ένα βιβλίο του 1923, του δημοσιογράφου από την Άμφισσα, Θεοχάρη Μελισσάρη.

Ιδανικό σημείο – αν και πληγωμένο από ένα λατομείο – αποτελεί η δυτική πλευρά του ελαιώνα της Ιτέας, περίπου 1 χλμ. Β-ΒΔ της πόλης, ανάμεσα στη λοφοσειρά Κεφαλή και στις προς ανατολάς υπώρειες των Αγίων Αναργύρων και του Γλα, ενώ το πρανές στη βόρεια πλευρά είναι κατάλληλο για να παρακολουθούν οι θεατές τις κρισιμότερες φάσεις του αγώνα.

«Χωρίς ανασκαφή δεν είναι δυνατόν να γίνει χρονολόγηση της κατασκευής αλλά η ανάγκη δημιουργίας ιπποδρόμου αμέσως μετά την εισαγωγή των ιππικών αγώνων στα Πύθια το 586/2 π.Χ. μας οδηγεί στην πρόταση ότι έχουμε μπροστά μας τον αρχικό ιππόδρομο της αρχαϊκής περιόδου», εκτιμά ο Πάνος Βαλαβάνης που με τη νέα αυτή ανάκαλυψη προσθέτει ένα πολύτιμο ακόμη κομμάτι στην εικόνα του διάσημου δελφικού ιερού…

www.tanea.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: